Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 16.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som fortsatt kan påvirkes noen få plasser. Ellers, generelt stabile forhold.

Skredfarevurdering

Stort sett stabile forhold.

Det finnes kantkornlag rundt skarelag og ved bakken. Sannsynligheten for å påvirke disse svake lagene vurderes som liten, men det er stor usikkerhet hvor aktive disse lagene er helt vest i regionen.

Vær obs på at selv om det er lav faregrad, kan svake lag fortsatt være aktive noen få plasser. Svake lag kan også bli lettere å påvirke med mindre skyer, sterkere sol og et snødekke som blir mykere.

Det finnes fremdeles skavler på topper, og det er vanskelig å forutsi når det skjer et skavlbrudd. Hold god avstand til skavler og glidesprekker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 15. mai 2024

Det har kommet litt nedbør i høyden de siste dagene som har samlet seg i noen få leområder. Den gamle snøoverflaten er knivhard og vanskelig å flytte på. Det finnes fortsatt snø over 300 moh og i innlandet.

Det finnes vedvarende svake lag både i snødekket og ved bakken, men disse er vanskelig å påvirke. For et par uker siden ble det observert et aktivt kantkornlag høyt i snødekket i sørvendte heng. Det er usikkert hvor aktivt dette laget er nå.

Fjellvær

Onsdag 15. mai 2024

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 16. mai 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest. -12 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS